Reconstructie van Houtsnijwerk

 

Naast het restaureren van houtsnijwerk voor orgelbouw en kerkmeubilair zijn we ook gespecialiseerd in het reconstrueren van houtsnijwerk.

 

Vaak gebeurt het dat er in het houtsnijwerk van de lambrisering, preekstoel, koorgestoelten, communiebanken, biechtstoelen, etc... een leegte is door een groot stuk snijwerk dat weg is. Deze leegten zijn vaak storend en zijn ook nefast voor de stabiliteit van het resterende paneel. Die kan daardoor nog meer schade oplopen.

 

Indien er originele stukjes beeldhouwwerk eraf gevallen is en nog voor handen is, kunnen wij dat op een professionele manier terug bevestigen.

 

Soms gebeurt het dat de stukjes beeldhouwwerk verdwenen zijn. Wij maken na een studie van het beeldhouwwerk en het houtsnijwerk een schets op ware grootte van het te reconstrueren gedeelte houtsnijwerk.

 

Bij grote stukken snijwerk leggen we die dan voor aan de opdrachtgever. Na hun goedkeuring wordt het stuk op hout getekend en in het hout vervolgens gesneden. Hierbij letten wij erop dat we telkens dezelfde houtsoort nemen als het resterende originele houtsnijwerk.

 

Daarna wordt het nieuwe stuk houtsnijwerk vakkundig bevestigd aan het originele houtsnijwerk. Dit wordt dan bijgetint in het kleur van het originele houtsnijwerk zodanig dat het nieuwe snijwerk in harmonie is met de rest van het meubel.

 

Hieronder vindt u enkele van onze vele referenties.

 

 

Groot orgel te Grimbergen
Orgue de Nielles-les-Ardres restauré
Restauratie balustrade Orgel te Grimbergen waarbij 6 panelen houtsnijwerk en de handgreep werden gereconstrueerd. Restauratie beeldhouwwerk en reconstructie van houtsnijwerk van orgel te Nielles-lès-Ardres (F)  
Andere orgels
Restauratie communiebank Grimbergen
Reconstructie van een engelhoofdje voor op de zijvleugels van het orgel te Millegem. Reconstructie van een stuk snijwerk uit de communiebank van de basiliek te Grimbergen