De restauratie van het St. Hubertusaltaar te Conteville-lès-Boulogne.

 

Het altaar was volledig verzakt en de onderstructuur was vermolmd. De onzichtbare houten structuur werd vernieuwd waar nodig.

 

Voor de restauratie van het St. Hubertuspaneel kozen we voor een zachte restauratie. Verschillende kleine deeltjes waren afgebroken en werden ongeroerd gelaten. Enkel de losse stukken werden terug vastgelijmd. Gedurende de jaren was er een plank van het paneel losgekomen. Die werd terug vastgemaakt aan het paneel. De polychromie werd gerestaureerd en alles kreeg een reversibele beschermlaag.

 

Rondom het bas-relief van St. Hubertus was een omlijsting in "pate anglaise". Hier en daar waren er nog overblijfsels van de omlijsting. Door het puzzelen en het volgen van de sporen op het hout kon een reconstructie gemaakt worden van de omlijsting zoals het voorheen moet geweest zijn. De omlijsting werd op dezelfde manier afgewerkt als de originele omlijsting.

 

Het altaar was afgewerkt met een eikenhouten imitatie en vergulding. Hier en daar was die beschadigd. De eikenhouten imitatie en de vergulding werd gerestaureerd waar nodig.

 

Het altaar voor restauratie

 

De onderstructuur was volledig vermolmd en werd vervangen waar nodig.

 

De omlijsting in pate anglaise

 

De vermolmde onderstructuur werd voorzichtig verwijderd en vervangen door nieuw eikenhout.

 

Het altaar met gerestaureerde onderstructuur.

 

Het altaar na restauratie.

 

Het altaar na restauratie

 

Terug naar restauratie kerkmeubilair.